Smärtutredning

Utredningen tar fasta på att finna smärttypen, och ofta också orsaken. För det mesta bokarvi redan från start kompletterande smärtutredning vid mottagningen – som termografi, känselutredning, bentäthetsmätning, mätning av smärttrösklar, provbehandlingar.

Annars är det ganska vanligt att vi behöver komplettera laboratorie-utredningen eller genom magnetkamera. Detta beskrivs i särskilda informationsblad.  Det finns också andra utredningar, som ultraljud, neurofysiologiska utredningar o.s.v. beroende på diagnos.

Hur ser vi på smärta? Din upplevelse är odiskutabel för oss. Smärta definieras för övrigt som ”En obehaglig och personlig upplevelse som man sätter i samband med kroppsskada”.

Det intressanta med detta synsätt, som delas av smärtläkare världen över är att det inte nödvändigtvis behöver finnas någon aktuell kroppsskada för att det skall definieras som smärta. Smärtan har – praktiskt taget alltid – en bakgrund i någon skada eller sjukdom, men får så småningom sitt ”eget liv”, och dessvärre leder ofta smärta till ny smärta. Cirkeln behöver brytas. Smärta ska aldrig ifrågasättas, alltid utredas, och oftast lindras är vår devis.

Dela med dig! Dela med dig!

Smärtdoktorn tipsar

Smärtläkarnas fältrop när det gäller läkemedel är "low and slow", d.v.s. börja med små doser och öka långsamt. Då bemästrar man lättare biverkningar och hittar rätt dos lättare. Inte börja med 8 tabletter Citodon om dagen, men kanske 1 eller 2.

Omvärldsnyheter

Gilla oss på Facebook

Feldenkraisövningar

På Britt Bragées blogg kan du finna många bra övningar mot smärta, ångest och oro. Här är några exempel:

Svängande höfter

Snabb ländryggrelax

Smidigare bröstrygg

Skulderövning

Här finner du också artiklar om neurosomatik och forskning om smärta, ångest och nedstämdhet.

Gå till sidan.

Användarinloggning

Annonser

Vi stöder....

Våra vänner